2007-09-12

Διδασκαλία Ξένης Γλώσσας, Πληροφορικής και Μουσικής στα σχολεία.

Άκουσα πρωί πρωί τη διαφήμιση του ΠΑΣΟΚ που υπόσχεται οτι όποιος τελειώνει το σχολείο θα έχει ήδη αποκτήσει πτυχίο ξένης γλώσσας και πληροφορικής.

Τρελλή ιδέα! Σίγουρα τη σκέφτηκε κάποιος που είτε δεν έχει φοιτήσει σε ελληνικό σχολείο είτε ήταν τόσο παλιά (ενώ παράλληλα είναι και φανατικό κομματόσκυλο) που είναι σίγουρος οτι τα 30 χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ έφτιαξαν σχολεία του 21ου αιώνα (αυτά που η ΝΔ κατάφερε σε 3,5 χρόνια να καταστρέψει ολοσχερώς).

Επειδή είμαι σίγουρος οτι το ΠΑΣΟΚ δε θα κυβερνήσει την επόμενη τετραετία, αλλά ακόμη κι αν κυβερνούσε τα σχολεία θα παρέμεναν αυτά που όλοι γνωρίζουμε (ολίγον cult και 70'ς) θα πρότεινα κάτι απλό στα πλαίσια του.....

"δε θέλει κόπο, αλλά τρόπο...."

Να καταργηθούν ολοκληρωτικά τα μαθήματα 1ης και 2ης ξένης γλώσσας, πληροφορικής και μουσικής στο επίσημο σχολικό πρόγραμμα.
Δε χρειάζεται οι μαθητές να χάνουν ώρες στο σχολείο όταν ούτως ή άλλως (εδώ και δεκαετίες) διδάσκονται πληρέστερα την ξένη γλώσσα, τη μουσική και την πληροφορική σε ιδιωτικές σχολές, ωδεία και φροντιστήρια.

Για να διευκολυνθούν οι οικογένειες, πρέπει να μοιραστεί στους γονείς το ποσό που ξοδεύεται από το κράτος για την εφαρμογή των αντίστοιχων μαθημάτων στα δημόσια σχολεία, και να διατίθεται στα ωδεία/εκπαιδευτήρια/φροντιστήρια που οι γονείς επιλέγουν για τα παιδιά τους (εφαρμογή περιορισμένου συστήματος κουπονιού εκπαίδευσης δηλαδή).

Αν θέλουμε να σιγουρευτούμε για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης αλλά και οτι δεν γίνεται η πατροπαράδοτη μαϊμουδιά από κάποιους, μπορεί το κράτος να ζητά και ανάλογα πιστοποιημένα πτυχία (παράδειγμα ECDL για την πληροφορική ή τα διάφορα ανεγνωρισμένα επίσημα πτυχία γλωσσομάθειας και μουσικής).

Κι αν κάποιος ρωτήσει τι θα γίνει με τους υπάρχοντες διορισμένους καθηγητές, θα πρότεινα όσοι θέλουν να τοποθετηθούν σε σχολεία περιοχών που δεν υπάρχουν διαθέσιμες ιδιωτικές υποδομές (δυσπρόσιτα, παραμεθώρια, χωριά κλπ), ενώ οι υπόλοιποι να αντικαταστήσουν τους απεσπασμένους εκπαιδευτικούς άλλων ειδικοτήτων σε γραφεία και υπηρεσίες του ΥΠΕΠΘ. Φυσικά μπορούν να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα ή ακόμη και να μεταταχθούν σε άλλα υπουργεία.

Με το μέτρο που προτείνω για ένα πράγμα θα είμαστε σίγουροι.

Όλοι οι απόφοιτοι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ θα μπορούν να χρησιμοποιούν ικανοποιητικότατα δύο ξένες γλώσσες, κομπιούτερ, ενώ θα γνωρίζουν μουσική και κάποιο όργανο.

Σίγουρα η νέα γενιά θα γίνει πιο μορφωμένη από μας!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: